Digitaal ondertekenen vanuit Nedap ONS vanaf € 99 p/m

Digitaal ondertekenen vanuit Nedap ONS

Het printen, ondertekenen, inscannen en terugmailen van toestemmingsformulieren of overeenkomsten is een tijdrovend en omslachtig proces. Met Ondertekengemak digitaliseer je dit proces volledig, direct vanuit het ECD van Nedap ONS. Zorgmedewerkers kunnen eenvoudig documenten klaarzetten voor digitale ondertekening, rechtstreeks vanuit het cliëntprofiel. Geen losse stappen meer buiten het systeem – alles binnen één vertrouwd platform.

Hoe werkt Ondertekengemak?

Het integratieproces van Ondertekengemak binnen Nedap ONS werkt als volgt:

  1. Document selecteren – Kies in Nedap ONS welk document digitaal ondertekend moet worden.
  2. Single Sign-On (SSO) – Medewerkers loggen automatisch in bij Ondertekengemak.
  3. Gegevensoverdracht – Cliëntgegevens en e-mailadressen worden automatisch overgenomen.
  4. Bericht opstellen – Verstuur het document met begeleidende tekst.
  5. Handtekening plaatsen – Geef de plek van de handtekening(en) aan.
  6. Verzending & verificatie – De cliënt ontvangt een e-mail met verificatiecode voor ondertekening.
  7. Optie voor meerdere ondertekenaars – Voeg eenvoudig een tweede ondertekenaar toe, bijvoorbeeld bij gescheiden ouders of een wettelijk vertegenwoordiger.
  8. Automatische opslag – Het ondertekende document mét digitale handtekening rapportage wordt automatisch opgeslagen in ONS.

Is Ondertekengemak rechtsgeldig?

Ondertekengemak voldoet in de basisversie aan de eerste kwalificatie van elektronische handtekeningen en biedt een eenvoudige, maar effectieve twee-stapsverificatie. Hierbij moet de cliënt bij het ondertekenen een verificatiestap doorlopen op basis van het e-mailadres, dat uit het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) wordt gehaald en door de zorgadministratie is toegevoegd.

De Europese Unie heeft wetgeving die digitaal ondertekenen officieel erkent. Deze regels zijn vastgelegd in de eIDAS-verordening (Electronic Identification and Trust Services), die sinds juli 2016 van kracht is. Dankzij deze verordening hebben elektronische handtekeningen dezelfde juridische waarde als handgeschreven handtekeningen.

De eIDAS-verordening onderscheidt drie soorten elektronische handtekeningen:

  1. De gewone elektronische handtekening
  2. De geavanceerde elektronische handtekening (AES)
  3. De gekwalificeerde elektronische handtekening (QES)

Elk type handtekening biedt een ander niveau van veiligheid en zekerheid. Volgens Artikel 25 van de eIDAS-regels zijn elektronische handtekeningen juridisch geldig in alle EU-lidstaten en moeten ze overal worden geaccepteerd. Dit biedt een solide juridische basis voor digitale handtekeningen in heel Europa.

Ondertekengemak biedt naast de gewone elektronische handtekening ook de mogelijkheid voor geavanceerde (AES) en gekwalificeerde (QES) elektronische handtekeningen, waarmee extra zekerheid en bescherming worden geboden. Deze opties bieden een hoger niveau van beveiliging en authenticiteit, maar maken geen deel uit van het basispakket en zijn beschikbaar als aanvullende diensten.

  1. Standaard Digitale Handtekening

Dit is de eenvoudigste vorm van digitale handtekeningen. Hierbij kun je denken aan een gescande handtekening, een handtekening die je met de muis zet, of een aangevinkt vakje in een digitaal document. Hoewel deze handtekening juridisch geldig kan zijn, biedt het weinig zekerheid over de identiteit van degene die tekent. Hierdoor is het makkelijker om deze vorm van handtekening te vervalsen, en het document kan na ondertekening nog veranderd worden zonder dat dit meteen opvalt.

2. Geavanceerde Elektronische Handtekening (AES)

Een geavanceerde elektronische handtekening (AES) biedt meer zekerheid dan een standaard handtekening. Deze handtekening moet aan enkele belangrijke eisen voldoen:

  1. Hij moet uniek zijn voor de ondertekenaar.
  2. Hij moet de identiteit van de ondertekenaar kunnen bevestigen.
  3. Hij moet op een veilige manier zijn aangemaakt, zodat alleen de ondertekenaar toegang heeft tot de handtekening.
  4. Hij moet zo met het document verbonden zijn dat elke verandering na ondertekening kan worden opgespoord.

Door deze beveiligingen geeft een AES een hogere mate van zekerheid over wie het document heeft ondertekend en of er iets is gewijzigd sinds de ondertekening.

3. Gekwalificeerde Elektronische Handtekening (QES)

De gekwalificeerde elektronische handtekening (QES) biedt het hoogste niveau van vertrouwen en veiligheid. Een QES is in feite een geavanceerde elektronische handtekening (AES), maar dan met extra waarborgen. Hij wordt gemaakt met een gekwalificeerd certificaat voor elektronische handtekeningen, dat alleen kan worden uitgegeven door een erkende certificeringsautoriteit en geregistreerd is op de EU Trusted List.

Met een QES krijg je het wettelijke vermoeden dat het document niet is aangepast na ondertekening en dat de identiteit van de ondertekenaar klopt. Dit betekent dat een QES dezelfde juridische waarde heeft als een handgeschreven handtekening, zowel binnen de EU als in andere landen.

Kortom, een QES is het veiligste type digitale handtekening en biedt de hoogste zekerheid en wettelijke bescherming.


1. Geavanceerde Elektronische Handtekening (AES)

Onze standaardoplossing voldoet aan de eisen voor een AES. Deze variant:

  • Is veilig, kostenefficiënt en betrouwbaar
  • Bevestigt de identiteit van de ondertekenaar
  • Detecteert wijzigingen na ondertekening

2. Gekwalificeerde Elektronische Handtekening (QES)

Voor maximale zekerheid bieden we ook QES aan in samenwerking met Signhost, een erkende certificeringspartij. Deze variant:

  • Heeft dezelfde rechtsgeldigheid als een handgeschreven handtekening
  • Wordt ondersteund met sterke identificatiemethoden zoals DigiD, iDEAL, SMS-authenticatie en e-mail
  • Biedt de hoogste juridische bewijskracht binnen en buiten de EU (volgens eIDAS)

✅ Combineerbaar: Wil je het grootste deel van je documenten eenvoudig en voordelig ondertekenen met de basisversie (AES), en een kleiner deel via Signhost (QES) laten lopen? Dat is volledig mogelijk. Zo houd je grip op je kosten en bepaal je per document welk niveau van zekerheid nodig is.


Heldere Prijzen: Geen Credits, Geen Verassingen

Bij Ondertekengemak werk je niet met een creditsysteem, maar met duidelijke pakketten. Voor €99 per maand kun je al 500 documenten per jaar digitaal laten ondertekenen.

👉 Meer dan 500 documenten per jaar nodig?
Dan val je in een volgende staffel. We denken graag met je mee over een passend pakket.
Vraag gerust naar de mogelijkheden.

✅ Geen verborgen kosten
✅ Volledige transparantie
✅ Flexibel schaalbaar


Nieuw: Hybride Ondertekenoptie

Speciaal voor situaties waarin cliënten ook andere gegevens moeten aanleveren naast een handtekening, bieden wij nu een hybride oplossing. Hierbij kunnen cliënten vooraf nog aanvullende PDF-velden invullen én het document digitaal ondertekenen – ideaal voor bijvoorbeeld intakeformulieren waarbij extra informatie vereist is.

Wil je het ondertekenproces binnen jouw zorgorganisatie eenvoudiger, sneller én juridisch waterdicht maken?
Ondertekengemak maakt het mogelijk – volledig geïntegreerd met Nedap ONS.